Site Loader

A BME polgárai szeptembertől egyszerűen és gyorsan DOI azonosító megadásával kérhetik a cikkek és könyvfejezetek elérését.   

A BME OMIKK új szolgáltatása keretében azokat a tudományos cikkeket, amelyekre a BME-nek nincs előfizetése, kérésre DOI azonosító alapján a könyvtár átlagosan 1 munkanapon belül beszerzi.  A kérések egy kérőlapon keresztül adhatók le, amelyen a DOI azonosító mellett, az egyetemi polgár azonosításhoz szükséges 3 adat megadása kötelező. 
Az eddigi tapasztalatok alapján a nemzetközi tudományos folyóiratcikkek átlagosan 80%-os teljesítési arány mellett, 1 munkanapon belül érhetők el, azonban a könyvfejezeteknél ezek a paraméterek változhatnak. 

Az új szolgáltatás apropója

A BME OMIKK júliustól az ExLibris RapidILL könyvtárközi elektronikus forrásmegosztó szoftverének segítségével biztosítja felhasználói számára a könyvtárközi kölcsönzéssel kért külföldi cikkek és könyvrészletek hozzáférését. Ezzel az intézmény a RapidILL első használója régiónkban. 

A RapidILL, mint közösség orientált könyvtárközi kölcsönzési rendszer, a könyvtárak együttműködésére alapozva gyors elektronikus forrásmegosztást biztosít. A szolgáltatásban résztvevő könyvtárak saját állományukból szolgáltatnak cikkeket, könyvfejezeteket. A szolgáltatás -használói bázisának 
és automatizált munkafolyamatainak előnyeit kihasználva – vállalja, hogy átlagosan 2 napon belül megérkezik a kért cikk a kérő intézményhez, amennyiben az a közös adatbázisban megtalálható. A bővülő Rapid tagkönyvtári kör bővülő szolgáltatási bázist is jelent, mely a növelheti a sikeres teljesítési arányt.

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash
Photo by RapidILL brochure

Post Author: Balázsi Dorina