Site Loader

A kreatív gondolkodás ösztönzése, a vezetői képességek megszerzésének segítése, a megfelelő utánpótlás kinevelése nélkül nem képzelhető el a könyvtárak hosszú távú sikeressége. Mindez pedig a munkatársak szervezett belső és külső továbbképzése, a folyamatos tanulás szükségességének elismertetése, a továbbképzési rendszerhez finanszírozási források hozzárendelése révén valósul meg – áll az EKK stratégiájában. E célok elérését teszi lehetővé az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott pályázati támogatás, amit részben olyan tréningekre fordítunk, melyek a könyvtárak gyorsan változó környezetben való sikeres működéséhez is elengedhetetlen kompetenciákat fejlesztenek.

A változások sikeres menedzselése

Napjaink világa egyre inkább a VUCA (Volatile-változékony, Uncertain-bizonytalan, Complex-bonyolult, Ambiguous-többértelmű) jellemzőkkel írható le: gyorsan változik, kiszámíthatatlan és komplex. Sokszor nehéz megtalálni a helyes irányokat, mert a megszokott működésünk ebben a helyzetben felborul, rutinjaink és a korábban kialakított sémáink nem segítenek. Még a változás is változik, így a hosszabb távú stratégiák mellett elengedhetetlen a folyamatos átalakuláshoz jobban igazodó, gyors és gördülő tervezés.

A népszerű navigációs app után WAZE logikának nevezték el az e környezetben hatékony vezetői attitűdöt. Ahogy a GPS navigáció során, úgy a VUCA világban is mindig csak egy-két lépést látunk magunk előtt a kitűzött célhoz vezető útból. Nem tudhatjuk, hogy mi vár a következő sarkon, így mindig fel kell készülnünk az eredeti útvonal újratervezésére. Ez viszont alkalmazkodást és menet közbeni gyors döntéseket kíván, ami csak akkor lehet sikeres, ha real time információink vannak az aktuális “forgalmi helyzetről”.

A könyvtárvezetőknek szervezett két, egyenként kétnapos változásmenedzsment tréning épp ennek a navigálásnak a sikeréhez járulhat hozzá. A GROW csoport által tartott képzések középpontjában a minket körülvevő világról alkotott képünkkel kapcsolatos paradigmaváltás megteremtése és egy olyan módszertan megismerése áll, mely abban segíti a vezetőket, hogy ők és csapataik sikeresek legyenek a megváltozott környezetben. A tréningekre szeptember 16-17-én és október 14-15-én kerül sor, a helyszínt a BME OMIKK biztosítja.

Hatékony kommunikáció

A pandémia idején hatványozottan érvényesültek olyan negatív hatások, melyek csökkentették az emberek biztonságérzetét és növelték érzékenységét, sebezhetőségét. E helyzetben pedig különösen fontossá válik a másik fél meghallgatására, empatikus kezelésére építő asszertív kommunikáció, ami az egészséges munkahelyi környezetnek, illetve a hatékony munkavégzésnek is elengedhetetlen eszköze. E témakörben összesen négy, egynapos tréningalkamat szervezünk vezetőknek és könyvtári dolgozóknak.

Az ugyancsak a GROW által lebonyolított foglalkozások a következő témákat érintik:

 • A VUCA világról és a lelki állóképesség fejlesztésének fontosságáról röviden;
 • Az asszertív kommunikáció szerepe a reziliens ember eszköztárában;
 • Önérvényesítő magatartás, asszertív háromszög, definíció, magyarázat;
 • Asszertív-passzív-agresszív viselkedésmódok bemutatása, stílusok felismerése;
 • A négylépéses asszertív „én-üzenet”;
 • Értő figyelem, empátia.
Az “Asszertív kommunikáció” tréningek időpontja és helyszínei:
 • 2021. szeptember 23. és szeptember 28.
  BGE PSZK Berzsenyi utcai oktatási épülete
  Jelentkezés >>
 • 2021. október 22.
  PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont
 • 2021. október 29.
  DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár
  Jelentkezés >>
Photo by Jo Szczepanska on Unsplash
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Post Author: Petró Leonárd