Site Loader

A járványhelyzet miatti korlátozások nemcsak az egyetemi könyvtárak szolgáltatási palettáját szűkítették le, de a munkahelyi közösségek hagyományait is átszínezték. Az elmúlt évek adventi heteinek programjaiból és szokásaiból szemezgettünk, bízva, hogy azok a jövő évben újra régi fényükben pompázhatnak.

Pécsett, az Egyetemi Könyvtárban összdolgozói értekezletet szerveznek karácsony előtt. Az éves összefoglaló mellett a főigazgató ekkor hozza nyilvánosságra, hogy a kollégák szavazata alapján ki lett az Év könyvtári dolgozója, az éves kiemelkedő teljesítményeket pedig főigazgatói dicsérettel jutalmazza.
Az összejövetelt meglepetésprogramok is kísérik, vetélkedő, a Playback Színház könyvtári történetekre rögtönzött előadása, a munkatársak zenés összeállítása. 

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont karácsonyfája

A bolhapiac ünnepi gyakorlat volt a CEU Könyvtárában és ma is az Debrecenben és Pécsett. Itt a Zöld Könyvtár munkacsoport évről-évre megszervezi hogy a használt, megunt tárgyak gazdát cserélhessenek. Valami új aprósággal a könyvtár is meglepi a munkatársakat. Mégis, talán a legjobban mindenki annak a kisfilmnek örül, amely az év eseményein készült fotókból áll össze.
Az értekezlet idén az online térben kap helyet, az ajándékot pedig könyvtárjárat juttatja el a kollégákhoz.

Debrecenben a legrégebbi téli hagyomány a Luca-napi parti.  A dolgozók számára szervezett zenés-táncos, ünnepi vacsora általában csapatépítő programmal,  vetélkedővel is kiegészül.
Erre az eseményre hozzátartozók nem jöhetnek, így ezt követően egy “batyus” vacsorát is tartanak. Itt a könyvtár, mint egy nagycsalád gyűlik össze. A programba csempésznek filmvetítést, kincskeresést, a gyerekek könyvekből összeállított karácsonyi csomagot is kapnak. 

Az idén az összejövetelek elmaradnak, de a beiglit, szaloncukrot és egyéb földi jót ígérő csomagok eljutnak a kollégákhoz.

A Corvinus Egyetemi Könyvtárban saját készítésű apróságokat kínáló Luca-napi vásárral kezdődik az ünnepre hangolódás. Az adventi időszak utolsó heteiben pedig minden reggel kommandósok veszi be a könyvtárat. Gyorsan, a legnagyobb titokban dolgoznak, a munkatársi konyhákat foglalják el. A bevetés mindig eredményes, az érkező kollégákat házi sütemények várják az asztalokon.
Az ünnep előtti napokban az évenként megújuló tagságú egység önként, emailben leplezi le magát és teszi közzé a recepteskönyvét.
Az évvégi koccintás, kötetlen beszélgetés itt sem marad el, erre a már nyugdíjas, vagy gyes-en lévő munkatársakat is meghívják.
Idén a közösségi programok, kezdeményezések elmaradnak, de szaloncukor most is került a közös helyiségek asztalaira.

Több könyvtárban könyv-karácsonyfák, az információs pultoknál asztaldíszek hirdetik az ünnep közeledtét.

SZTE Klebelsberg Könyvtár tavalyi fája

A hallgatóknak adventi naptárak nyílnak. A Műszaki Egyetem könyvtárában egy használaton kívüli katalógusszekrény fiókjai, a BGE Külkereskedelmi Kar Könyvtárában az egykori kulcsosszekrény fakkjai teltek meg az elmúlt években cukorkával, apró meglepetésekkel.
A Corvinus Könyvtárban a régi tárlók ablakai rejtettek verseket, érdekességeket.

BGE Külkereskedelmi Kar Könyvtárának múlt évi adventi naptára

Az ELTE ezt a hagyományt online is folytatja, zenés adventi kalendáriuma ma a szaloncukor történetéről mesélt.

Boldog Ünnepeket, a régi, jó szokások, gyakorlatok megújhodását, járványmentes új esztendőt kívánunk mindannyiunknak!

Post Author: Fischer Monika