Site Loader

A Nagy Miklós-díjat az Országgyűlés elnöke az Országgyűlési Könyvtár fennállásának 150. évfordulója alkalmából alapította meg. Az elismerést minden év november 6-án nyújtják át annak a személynek, aki magas színvonalú szakmai munkájával kiemelkedően segíti a könyvtár tevékenységét, gyűjteményének építését vagy szakmai projektjeit.

Az elismerés az Országgyűlési Könyvtár egykori igazgatójáról, Nagy Miklósról kapta a nevét, aki 1921 és 1940 között sokat tett a gyűjtemény és a tudományos tájékoztatás magas színvonaláért. Ünnepélyes átadására első alkalommal 2018-ban, az Országgyűlési Könyvtár alapításának 150. évfordulóján került sor, azóta a kitüntetést minden évben átadják.
A díjátadót az idei évben – a járványhelyzet miatt – online rendezték meg. 
A 2020. évi díjazott Dr. Kokas Károly, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának informatikai főigazgató-helyettese.

 

Idézet a Laudációból:

Díjazottunk – dr. Kokas Károly főigazgató-helyettes úr – a magyar könyvtárügy egyik kiemelkedő személyisége. Az 1990-es évek végétől aktív részese az új egyetemi könyvtári terek kialakításának, a rendkívül magas színvonalú épületegyüttes és szolgáltatási központ megteremtésében vezető szerepet játszik. Informatikai tudása hozzásegítette a szakmát, hogy az új platformon is megtalálja a helyét, vezető szerepe volt az Elektronikus Információ Szolgáltatás indulásában, majd közel két évtizeden át tagja volt az EISZ Bizottságnak. 1992 óta Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) aktív segítője, 1998 óta az NIIF Műszaki Tanács tagja. 1996 óta a Networkshop szervező bizottság tagja, 2014 óta a Hungarnet szolgáltatási platform elnökségi tagja. Szervezőkészsége kiterjed a könyvtáros szakma minden területére, a magyarországi és határon túli fiataljaink oktatására, továbbképzésére, szerepet játszik abban, hogy az itthoni és külhoni magyarjaink között erős szakmai kapcsolat alakuljon ki.”

Szeretettel gratulálunk!

Károllyal készített interjú itt olvasható.

Post Author: Lehotai Edit