Site Loader

A Klebelsberg Könyvtár Contenta elnevezésű repozitórium rendszerét 11 adattár alkotja, amelyek nemrégiben közösen kereshetővé váltak. Az újdonságról, és annak megvalósulásáról Dr. Kokas Károly, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának informatikai főigazgató-helyettesének sorait olvashatjuk.

Visszatekintés…
Több mint 10 évvel ezelőtt született meg a döntés az egyetemi könyvtárban, hogy a katalógusokon túlmutató, immár teljes szövegeket is feldolgozó, tároló szolgáltatások építésébe is belefogunk. Az egyetemi, kutatóintézeti világban a 2000-es évek elejétől jelent meg ez a  műfaj, amelyet a régi latin szó alapján repozitóriumnak neveztek el. 2009 őszén az egyetem szenátusának támogatásával indult el Szegeden a rendszer kiépítése a disszertációk, majd hamarosan a publikációk feldolgozásával.

A mi repozitóriumaink: a “Contenta”
Amikor a rendszert kitaláltuk – 2008/2009 fordulóján — két út állt előttünk: vagy egy hatalmas repzitóriumot csinálunk, minden lehetséges célnak megfelelve, vagy többet hozunk létre: részben tematikus okokból, részben az eltérő dokumentumtípusokra való tekintettel. 
Mi ez utóbbi mellett döntöttünk, s ma már nem csak a világszerte ismert “EPrints” szoftverre alapuló repozitóriumaink vannak, hanem pl. a kép- és videó kezelést jobban támogató “Omeka”-val is dolgozunk. Ennek a megoldásnak számtalan előnye van. Ezt a közönség is így szokta meg, hiszen sok év óta népszerű szolgáltatása az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak az egyre gyarapodó repozitórium együttes, ami ma már 11 különböző  repozitóriumot tartalmaz és a “Contenta” összefoglaló név alatt vált ismertté: http://contenta.ek.szte.hu.

Contenta_repozitoriumokrol

Közösen kereshető repozitóriumok
Volt azonban egy nagy hátrány is: nem lehetett egyben, egyszerre keresni az összes tárolóban, repozitóriumban!
Régi tervünk volt és szerintünk olvasóink titkos vágya is, hogy milyen nagyszerű lenne, ha a különféle repozitóriumok anyagában közösen, egy  felületen lehetne keresni.  
Egy EFOP pályázat segítségével ez most  megvalósult, hosszabb tesztelés után útjára is bocsátottuk a minap. A könyvtár honlapján (http://www.ek.szte.hu), a középső nagy keresődobozban a harmadik panelre kattintva érhető el.
Megtalálni tehát nagyon egyszerű, hisz a katalógus és az online források  mellett ez lett a könyvtári honlap közepén a harmadik lekérdezési lehetőség, a “Contenta közös kereső” gomb alatt. 

Aki külön címen is el  akarja érni a szolgáltatást, vagy hivatkozna rá, az itt találja: https://contentas.bibl.u-szeged.hu.

A Könyvtár-informatikai és adatgazdálkodási egységével együttműködve úgy terveztük és alakítottuk ki, hogy lehető legjobban hasonlítson a már megszokott könyvtári katalógusunkra.  Ez a kereső is  facettás rendszerű: ez azt  jelenti, hogy különféle gombokkal/kapcsolókkal a bal szélen ki és be lehet kapcsolni a szempontokat, így gyorsan szűkíteni (aztán még tovább szűkíteni) lehet a már  megtörtént keresést is. 

A kereső használatáról a könyvtár YouTube csatornáján videós segédlet is nézhető.
A technikai- és informatikai háttérről a Könyvtár-informatikai és adatgazdálkodási egység két munkatársa, Sándor Ákos és Farkas Richárd számolt be a 2020-as NETWORKSHOP konferencián.
A teljes konferenciakötet itt érhető el.

Post Author: Lehotai Edit