Site Loader

Az EKK idén nyáron újabb lépést tesz a jövő technológiáinak megismerése felé. Ma indul útjára az a kétszer két alkalmas workshop, ahol a mesterséges intelligencia elméleti és gyakorlati alkalmazásait ismerhetik meg a résztvevők.

A júniusban és júliusban két csoportban megrendezésre kerülő Mesterséges intelligencia a könyvtárban workshop célja, hogy az egyetemi könyvtárak különböző területeivel foglalkozó munkatársai átfogó képet kapjanak az MI működéséről, és gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek annak mindennapi használatában.

Gyakorlatias megközelítés

A workshopok során az elméleti áttekintés mellett nagy hangsúlyt kap majd a gyakorlati oktatás. A résztvevők először megismerkednek az MI alapelveivel, majd különböző gyakorlati feladatokon keresztül mélyíthetik el tudásukat. A szakmai tartalmat és a gyakorlatban is alkalmazható ismereteket, tippeket a terület szakemberei, a BME VIK TMIT oktatói garantálják.

Néhány tervezett téma
A workshop során számos konkrét feladat és példa kerül feldolgozásra, amelyek a következő témák köré csoportosulnak:

  • Szövegből lényeg kiemelése, rövidítés: Az MI segítségével hogyan lehet hosszú szövegekből hatékonyan kivonatot készíteni.
    Kulcsszavak generálása: Milyen módszerekkel lehet releváns kulcsszavakat generálni különböző szövegekhez.
  • Prompt felépítés és irányítás: Hogyan lehet hatékonyan felépíteni a promptokat, hogy az MI a kívánt eredményt produkálja.
  • Dokumentum szerkesztés: Milyen eszközökkel segíthet az MI a dokumentumok szerkesztésében és javításában.

A tervek szerint a júliusi alkalmat követően a weboldalon megjelenő cikk-sorozatban dolgozzuk fel, amit a workshopon megismerünk, és ősszel pedig szeretnénk online workshopon magunk folytatni a témát.

A mesterséges intelligencia segítségével egy dalt is írtunk a workshopra.

Neked hogy tetszik? 

Képek: Freepik és ChatGPT

Post Author: Balázsi Dorina