Site Loader

a fejlődés útján – a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár (tan)évei

Mérföldkőhöz érkeztünk. Sőt, egyenesen mérföldkövekhez. Visszanézve a 2020/21-es esztendőre, sokaknak biztosan egy világméretű járvány jut majd eszébe. Nekünk, a SZE-EKL munkatársainak azonban sokkal inkább a gyökeres változások okozta kihívásokkal való sikeres szembenézést, a fejlődést jelentette. Elsők között érintett minket a felsőoktatásban bekövetkezett szerkezet- és szemléletváltás, ahogy az ehhez szükséges új infrastruktúra kialakítása is. A SZE-EKL munkatársai új szolgáltatások bevezetésével járulnak hozzá a családbarát munkahely kialakításához, színvonalas programokkal oroszlánrészt vállalnak a hallgatótoborzásban, ugyanígy az egyetemi rangsorok figyelésében, a tudományos munka támogatásában és alakításában, a PR részeként hatékony marketingtechnikákat sajátítanak el, kiveszik a részüket a társadalmi felelősségvállalásból és egy helyi levéltár kialakításával még az “Emlékek Őre” szerepet is magunkra vállalják.

2021-ben ünnepeljük a 10. évfordulóját annak, hogy új, ultramodern, építészeti nívódíjjal is kitüntetett épületbe költözhettünk. 2019 őszétől egy, a változásokra nyitott – sőt azokat kezdeményező – fiatal intézményvezető koordinálása mellett igyekszünk megfelelni a technológiai fejlődés nyújtotta lehetőségeknek, a folyton változó információs igényeknek és a digitális társadalom térhódításának is. Csakis így válhatunk a győri univerzitás egyik meghatározó szervezeti egységévé, egy nyitott tudástranszfer-hálózattá. Elsőrendű feladatunknak továbbra is az egyetemen folyó oktató-, kutató- és fejlesztőmunka támogatását tartjuk, de 2019 szeptemberétől elkezdtük a felkészülést az egyetemi modellváltás okozta kihívások teljesítésére is. Így vált a következő két esztendő a változások, a megújulás időszakává. Új stratégiai tervünkben rögzítettük jövőbeli feladatainkat. Kiemelt célunk a hallgatótoborzásban való aktív részvétel, az egyetem harmadik missziós tevékenységének kiterjesztése és az egyetemi oktatók, kutatók, tudományos tevékenységének támogatása.

Ezeknek a céloknak megfelelően egy sajátos, a „Tudás fájának” elnevezett díszkörtefa ültetésével vettük ki részünket a társadalmi felelősségvállalásból. A fa ágai jelképezik azokat a pilléreket, amelyekre a jövőben építkezni szeretnénk. Minden ágra egy-egy szalaggal odakötöztük a megújulást jelképező, papírcetlikre írt jelszavainkat.

Kutató-kapocsnak nevezett szolgáltatásunkkal az egyetem hallgatóinak, oktatóinak és kutatóinak kívánunk olyan minőségi szolgáltatásokat biztosítani, mint például segítségnyújtás a hallgatóknak a diplomamunkájuk elkészítésében (Szakdoga-para), támogatás a PhD-hallgatóknak a tudományos életpálya megvalósításához, adatbázishasználati és kutatásmódszertani ismeretek átadása. Továbbá – az oktatói és kutatói életpályát támogatva – segítünk eligazodni a publikálás útvesztőiben, rangsorfigyelést végzünk. Az intézmény fejlődését jelzi, hogy mára mindkét globális felsőoktatási minősítő szervezet, a QS és a Times Higher Education Impact Ranking listájára is felkerült.

A felsőoktatásban megkezdett fenntartói modellváltással összhangban az SZE-EKL is nyitottá vált – a saját profiljára szabott kereteken belül – az üzleti életben adódó lehetőségek kiaknázására is. Fontos célcsoportunk a helyi vállalkozások szereplői. Nekik szeretnénk kedvezni CégPont Neked szolgáltatásunkkal, amely többek között témafigyelést, információbróker-tevékenységet, iparági információkutatást, versenytársfigyelést és céginformációs elemzések készítését takarja. PatLib-irodánk továbbra is várja a szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos megkereséseket. A Menedzsment Campus szakembereivel együttműködésben tudunk segíteni például egy innovatív termék vagy szolgáltatás szabadalmaztatásában, levédetésében.

Book-kanj ránk! nevű kezdeményezésünkkel elsősorban a fiatalokat célozzuk meg: az óvodásoktól egészen a hallgatókig. Intézményünk idővel igazi közösségi térré vált. Médiabokszainkban az érdeklődők filmeket nézhetnek, zenét hallgathatnak. Mandalaszínező falunk segítheti a vizsgák okozta stressz levezetését. Ugyanezt a célt szolgálná a jövőben egy-egy kihelyezett szobabicikli és elliptikus tréner is. Terveink közt szerepel könyvklubok, QuizNight rendezvények, szabadulószobák kialakítása is. A Családbarát Egyetem céljait szem előtt tartva, nyári táborokat szervezünk az alkalmazottak kiskorú gyermekei számára. Igény szerint a könyvtár gyermekkuckójában szülinapi programokat tartunk. Saját arculati elemek (logó, PR-filmek) készítésével igyekezünk betörni a köztudatba. Továbbra is részt veszünk az általános iskolások számára meghirdetett Gyerekegyetem és a Kiskutatók Éjszakájának programjában.

Töltsd nálunk az 50-et! címmel helyet és feladatot adunk a középiskolásoknak, hogy az iskolai közösségi szolgálatban előírt ötven órát az egyetem területén töltsék, megismerve ezzel az egyetemi életet. A Nyitott Kapuk napján szintén minden alkalommal önálló standon fogadjuk a középiskolásokat, hogy hathatósan vegyünk részt a leendő hallgatók toborzásában.

Szervezeti egységünk portfoliójába bekerült a levéltár is. Az Emlékek Őre-ként összegyűjtjük és megőrizzük az egyetem marandandó értékű dokumentumait, beleértve az elődintézmények iratait is. Feltárás után ezeket digitális formában bocsátjuk az érdeklődők rendelkezésére.

Egyik munkatársunk, Farkas Renáta, A könyvtár új útjai: Merre tovább könyvtárosként? című dolgozatával idén elnyerte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai Könyvtári Szövetség által meghirdetett, Az Év Fiatal Könyvtárosa nevű szakmai különdíját, melyre nagyon büszkék vagyunk. Egy ilyen díj elismerés az egyénnek, motiváló és fontos visszajelzés a csapatnak, a szervezetnek és az egyetemnek is. Közös az öröm, mert egy innovatív, fejlődő közösségként kitartóan, egymásnak segítve, összefogva haladunk tovább előre, s akkor számos hasonló siker vár még ránk. Szintén 2021 nyarán nyújtottuk be pályázatunkat a Minősített Könyvtár cím megújítására, és szívből reméljük, hogy 2022-től továbbra is érdemesek leszünk rá. Azok a bizonyos (mérföld)kövek a jövőben is tovább gördülnek, nem állnak meg soha.

A cikket az SZE-EKL munkatársai, Tóth Csilla igazgató és Hegedüs Péter osztályvezető írták.

Post Author: Petró Leonárd