Site Loader
Lótuszülésben, könyvvel a kezében lebegő lány

Nehéz helyzetben vannak a könyvtárak vezetői, mert az anyagi nehézségekkel küzdő közszférában nem könnyű ösztönözni a munkatársakat, hiszen az alacsony fizetések és a szűkös anyagi keretek ezt megakadályozzák. Ideális esetben azért a közép- és felső vezetők a mindennapi gyakorlatban motivációs eszközként elsősorban nem az anyagi juttatásokra gondolnak, hanem használnak olyan eszközöket is, amelyekkel személyre szabottan tudják munkatársaikat ösztönözni – ezekről bőséggel ír a szakirodalom. Mai bejegyzésemben arra mutatok néhány példát a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont ösztönzőrendszeréből, hogy szervezeti szinten milyen lehetőségek vannak, amelyek talán másutt is sikeresen alkalmazhatók.

A PTE egyetemi könyvtárában az első írásba foglalt ösztönzőrendszert a 2015-ös Minőség projket keretén belül készítették el a munkatársak amelyet 2019-ben újítottunk meg. A rendszer fő célja, hogy “jobb teljesítményre sarkallja a munkatársakat, elősegítse a szervezet céljainak elérését a megfelelő szakemberek megszerzése, megtartása, motiválása által, elősegítse a munkatársak szakmai kiteljesedését.”

Az anyagi vonzattal járó ösztönzési formák közül a könyvtár életében fontos esemény az “Év könyvtári dolgozója” kitüntető cím adományozása, amelyre a könyvtár dolgozói közül bárki előterjesztheti az általa alkalmasnak talált munkatársat, ahogy a dokumentum fogalmaz: “azon munkatársnak adományozható, aki szakmai munkájával, innovatív tevékenységével kivívja munkatársai, vezetői vagy az olvasók elismerését, megbecsülését… az év során egy, az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont működését segítő projekt kapcsán kiemelkedő teljesítményt nyújtott” A jelöléseket részletes indoklással lehet beküldeni, ezután a javaslatok fotóval együtt felkerülnek a saját munkatársaink által elérhető felületre, majd szavazás következik. Minden munkatárs egyszer szavazhat anonim és fenntartható módon, hiszen papíron semmi sem történik, online szavazunk. Ha 5-nél kevesebb a szavazatkülönbség az 1. és 2. legtöbb szavazatot begyűjtő munkatárs között, akkor következik a második forduló, ahol már csak a “versenyben levő” munkatársakra lehet szavazni. A téli szakmai napon – karácsonyi hangulatban – hirdeti ki és adja át a díjat az “Év könyvtári dolgozójának” a főigazgató. A cím olyan elismerés, amely a munkatársi közösség véleményét fejezi ki, így általános elégedettség övezi, és nem kis izgalom előzi meg. Ez a metódus transzparens, mindenki számára követhető és van benne egyfajta játékosság is a szavazás miatt.

A Klimo-emlékplakett azoknak a munkatársaknak adományozható, akik több évtizedes, szorgalmas munkával járultak hozzá a könyvtár jó hírnevéhez, életmű díjként tekintünk rá. Értékét mutatja, hogy nem minden évben adja ki a főigazgató. Az “Év könyvtári dolgozója” címhez hasonlóan a közösség támogatása és elismerése érezhető mögötte annak ellenére, hogy nem demokratikusan dől el, ki kapja az elismerést.

A Főigazgatói dicséretet, amelyet az egységvezetők javaslata alapján adományoz a könyvtár főigazgatója, évente több munkatárs viheti haza a nyári szakmai napról. Részletes indoklás után a Főigazgatóság dönt a dicséret odaítéléséről.

Az anyagi juttatással nem járól ösztönzőrendszeri elemek közül figyelmet érdemel a munkatársak kutatási/kreatív alkotási (irodalmi) tevékenységének ösztönzése főigazgatói hatáskörben elrendelt munkavégzés keretében. Azok a munkatársak, akik kutatással, kreatív alkotói tevékenységgel nem csak saját szakmai, alkotói előmenetelüket, hanem a könyvtár hírnevét és szakmai pozícióját is erősítik, évente kétszer pályázhatnak kutató/alkotó napokra közvetlen felettesük támogatásával. Munkatervükben részletezik céljaikat, ellenőrizhető indikátorokat és ütemtervet határoznak meg. Évente 9-10 pályázat érkezik be, a témák nagyon változatosak; a könyvtár vezetése támogatja munkatársai fokozatszerzését, így publikációk megírását a disszertációjukhoz kapcsolódó témákban, szakmai konferenciákon való szereplését, de megtalálható a pályázók között író kolléganőnk is, akinek ifjúsági regénye megírását segítették kutatónapok. A tavalyi év egyik támogatott projektje volt a szélesebb olvasóközönség körében is nagy népszerűségnek örvendő LIBegő projekt is, amelynek fotóit kolléganőnk a Facebookon publikálta, az alábbi tekinthetők meg. (A kiemelt fotó is ebben a projektben készült.)
https://www.facebook.com/media/set?vanity=ptelibrary&set=a.3029061540673016

A könyvtár munkatársai számára – a megszokott működés során – évente kétszer szervezünk szakmai napot. Nyáron igyekszünk kiszabadulni a könyvtár falai közül, a legutóbbi lehetséges alkalommal egy közeli tanyára látogattunk el közösen, ahol csapatépítő játékok mellett volt alkalom beszélgetésre, sétára, közös étkezésre, egyszerűen arra, hogy a megszokott keretekből kilépve, kötetlenül is találkozzunk egymással. Természetesen ilyenkor is szóba kerülnek szakmai témák, de az asztal és egy pohár ital mellett könnyebb beszélgetni a nehéz kérdésekről is. A téli szakmai napon – ahogy arról egy korábbi honlap bejegyzés is szól – az év értékelése, lezárása kerül fókuszba. Az évek során többféle programmal tették a szervező kollégák emlékezetessé ezt a napot a közös vetélkedőtől a verses-zenés műsoron át, amely persze nem professzionális előadás, mégis meghitt.

A szakmai napokon kívül minden szervezeti egységnek lehetősége van egy munkanapon tetszőleges programot szervezni magának, amelyet a könyvtár munkaidő-kedvezménnyel támogat. Minden egység maga dönthet arról, hogyan, milyen programmal tölti ezt a napot. Leggyakrabban kirándulást szerveznek maguknak a munkatársak, de arra is volt példa, hogy társasjáték party mellett döntöttek. Ez a nap segít a csapatok összekovácsolásában, új élménnyekkel gazdagodnak együtt, amelyek jól jönnek a nehezebb időszakokban.

Az említett eszközök kiragadott példák a teljesség igénye nélkül, amelyek nálunk beváltak, szakmai és társasági vetületük van, nem direkt módon motiválnak, mégis hosszú távú hatásuk van, a visszajelzések alapján nagyon kedveltek, számítanak rá a kollégák.
A honlap szerkesztősége szívesen veszi más könyvtárak jó gyakorlatát is a témában, helyt adunk véleményeknek, teljes bejegyzéseknek is.

Csóka-Jaksa Helga
szervezet- és humánfejlesztésért felelős koordinátor
PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont

Post Author: Csóka-Jaksa Helga