Site Loader
Az audmax podcast bannere

Tudományos ismeretterjesztő podcast-ot indított a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. A műsorral a készítők különböző tudományterületek képviselőinek bevonásával terveznek értelmezési kereteket összevetni, egymásra vetíteni, akár ütköztetni.  A könnyed, szórakoztató adások eredetileg egy találkozó jellegű esemény-sorozatban öltöttek volna testet, de a vírushelyzet miatt az eredeti ötlet átalakult, s az online térbe költözött. Mikos Ákosnak (DEENK), a műsor házigazdájának ismertetője.

Tavasszal, még a korlátozások idején kezdtük el fejleszteni a tudománynépszerűsítő podcast-ot azzal a céllal, hogy hétköznapi fogalmakat összekötő kapocsként használva térképezzük fel, mit gondolnak különböző tudományágak egy-egy kérdésről. A műsor a keresztségben – a Debreceni Egyetem főépületében lévő Auditorium Maximum “beceneve” után – az AudMax nevet kapta. Úgy gondoljuk, hogy az ikonikus előadóterem szellemisége találkozik a műsoréval is: széles közönségnek szeretnénk érdekesen bemutatni az egyetemen folyó tudományos munkát és hozzájárulni az intézmény harmadik missziós tevékenységének erősítéséhez. 

A “Podcast” szó az “iPod” és a “broadcast” szavak összeolvadásából keletkezett. A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang-, videó- és más állományok sorozatszerű közzétételét az interneten, úgy, hogy a felhasználók feliratkozhatnak az adott műsor epizódjait tartalmazó csatornákra.  
– Forrás: Wikipédia 

A műsor szorosan kapcsolódik a DEENK egy korábbi kezdeményezéséhez, a Könyvpatikához. E program keretében a DE Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának szakembereivel közösen egy olyan különleges könyvválogatást hoztunk létre, amely a hallgatók segítségére lehet a hétköznapjaikban felmerülő kihívások és problémák kezelésében. A Covid-19 megjelenése sajnos ennek az ígéretesen induló programnak a kibontakozását is megtorpantotta – de csak átmenetileg, mert most az AudMax formájában újjászületett.

A kezdő adások a Könyvpatika első válogatásához kapcsoló téma, az idő és a hatékony időmenedzsment kérdését járják körül a pszichológia, a filozófia- és a fizikatudomány segítségével. A három részre bontott első fejezetben Dr. Szabó Istvánnal, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézet intézetigazgatójával, Búzás-Katona Zsuzsával a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának pszichológusával és Tánczos Péterrel, a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének adjunktusával beszélgettünk. A műsor technikai elkészítésében szakmai segítséget nyújtott az FM90 Campus Rádió is. 

“Az egyetemi könyvtár mindig is összekötő szerepet töltött be a különböző tudományágak, karok és szervezeti egységek között – ugyanígy szeretné összekötni ez a műsor is intézmény távoli, vagy közelebbi pontjait.”   

– így látja a podcast szerepét a könyvtár főigazgatója, Karácsony Gyöngyi.

A Könyvpatika fejezetek között egy-egy adást különböző könyvtárszakmai témáknak is szentelünk. Az AudMax Plusz névre keresztelt speciális adásokkal a szakmai diskurzusok kibontakozásához szeretnénk egy új, progresszív felületet biztosítani. Az első ilyen adás október elején meg is született: Vranyecz Tünde a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese és Petró Leonárd, a DEENK főigazgató-helyettese ült egy asztalhoz, hogy összevessék, hogyan reagáltak az eltérő típusú könyvtárak a koronavírus-járványra, hogyan szervezték újra működésüket és hogyan működnek a második hullám árnyékában.  

Az első adások hallgatottsága biztató, így még ebben az évben érkezik a tudománynépszerűsítő sorozat második fejezete, melyben – reagálva az elmúlt időszak kölcsönzési statisztikáiban szignifikánsan megmutatkozó érdeklődésre – a depresszió témáját dolgozzuk fel.  

Az AudMax epizódjai meghallgathatók a népszerű podcast lejátszókon, a Spotify-on, a Youtube-on és összegyűjtve a könyvtár honlapján.

Post Author: Petró Leonárd