Site Loader

Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárának korábbi főigazgatója, dr. Mader Béla az idei március 15-ei Nemzeti Ünnepen Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Csák János, kulturális és innovációs miniszter a nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadóban adta át az elismeréseket.

Mader Béla 1990–2013 között volt a szegedi egyetemi könyvtár főigazgatója. Munkássága alatt ment végbe a könyvtári munkafolyamatok automatizálása, a digitális szolgáltatások és tartalmak meghonosítása, illetve megvalósult a Szegedi Tudományegyetem egyik legnagyobb beruházása: szakmai irányításával épült fel a modern kihívásoknak is megfelelő jelenlegi könyvtárépület, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ .
Jelentős szerepet töltött be a könyvtári informatika országos szintű projektjeiben (EISZ, MEK, MOKKA). Kutatási területei a könyvtár- és irodalomtörténet, a magyar sajtótörténet, a könyvtári tájékoztató munka, a könyvtárszervezés és menedzsment, a könyvtári struktúrák, a könyvtári informatika, a könyvtárépítés. Oktatási területe a felvilágosodás és a magyar reformkor irodalma, a könyvtártörténet, a sajtótörténet és a könyvtári menedzsment tárgykörei. A hazai könyvtáros szakma megkerülhetetlen és példaképként tisztelt alakja. Szakmai tudása, vezetői munkássága és személyisége egyaránt példaértékű könyvtárosok generációi számára.

Laudáció: “Magyarország köztársasági elnöke dr. Mader Béla a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának nyugalmazott főigazgatója részére az intézménynek az oktatást és a kutatást egyaránt korszerű eszköztárral szolgáló könyvtárrá fejlesztésében, illetve a hazai könyvtárügy modernizációjában betöltött kiemelkedő szerepe elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozom. “

Munkásságáért számos elismerést vehetett már át: Széchényi Ferenc-díj (2003), Pro Universitate Emlékérem (SZTE, 2004), Klebelsberg-díj (2007), Hungarnet Díj (2007), Kölcsey Ferenc-emlékérem (2011).  Szívből gratulálunk az újabb elismeréshez! 

(Kép és szöveg: SZTE Klebelsberg Könyvtár)

Post Author: Lehotai Edit