Site Loader

Avagy webes metaadat- és szövegfeldolgozó-elemző alkalmazás mesterséges intelligenciával

A nagyközönségnek szóló, a tudományos világon kívülre mutató cikk eddig nem jelent meg erről a projektről, ezért most ezt a hiányt szeretnénk pótolni itt a Kollégium oldalán is.
Létezik ugyanis egy a Szegedi Tudományegyetem kutatóihoz köthető, és az SZTE Klebelsberg Könyvtár szolgáltatási környezetből üzemelő alkalmazás, amit úgy hívnak: AVOBMAT. 

Az AVOBMAT politológusok, szociológusok, statisztikusok, bölcsészek, sőt akár orvosok vagy bármilyen más diszciplínákat kutató csoportok számára készült tartalomelemzést készítő eszköz. Az a fő erénye, hogy rengeteg szöveg feldolgozására képes, amiből azután konkrét kérdésekre adhatók hiteles válaszok. Megállapítható akár az is, hogy egy-egy személyre, íróra, költőre vonatkozóan, milyen kifejezések a legjellemzőbbek. Az elkészült kutatásokat pedig az alkalmazás különféle diagramok, skálák, szófelhők és más grafikus ábrázolási technikák segítségével vizuálisan is képes láttatni.

Lehetségessé teszi a felhasználók számára, hogy mindenféle szöveges adatbázisokat (pl. digitalizált folyóiratok, tudományos cikkeket és e-könyveket magába foglaló adatbázisok) alapul véve metaadatok és teljes szövegű kulcsszavas keresések segítségével szűrjék, és a szűrt adatokon elvégezzék a különféle vizualizációs, hálózati- és nyelvtechnológiai elemzéseket. 

További részletek és példák az SZTE Klebelsberg Könyvtár blogján.

Post Author: Lehotai Edit