Site Loader

A Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár hálózata 2021-ben – immáron második alkalommal – ismét elnyerte a „Minősített Könyvtár” kitüntető címet a következő öt évre. A méltán kiérdemelt elismerés, valamint a magyar kultúra napja alkalmából, a kultúráért felelős államtitkár által személyesen átadott plakett egyaránt jelképezi azt a felelősségteljes munkát, amelyet az intézmény dolgozói nap, mint nap végeznek a használók elégedettsége érdekében.

Nálunk a minőség az első

Az elért sikerhez elengedhetetlen szükséges volt, hogy az egyetemi könyvtár elsők között csatlakozott a hazai könyvtári minőségirányítási rendszerhez, amely – összhangban az Egyetem minőségirányítási rendszerével – megfelel a minőségpolitikában és a minőségcélokban rögzített követelményeknek, továbbá fenntartható és fejleszthető. A neves díj elnyeréséhez – a kiírt pályázatnak megfelelően – a teljes körű minőségmenedzsment alapelveit figyelembe véve, összesen kilenc különböző kritériumnak kellett megfelelnünk, melyet mintegy félszáz dokumentummal, valamint a szakértői csoport helyszíni szemléje során, személyes konzultációval kellett alátámasztanunk. Ezek a kritériumok többek között érintik a szervezet adottságait, a vezetést, a stratégiát, a munkatársak kompetenciáit, a partneri együttműködéseket és a munkafolyamatokat. A követelményeknek megfelelően meghatározott időközönként elégedettségi felméréseket és elemzéseket készítettünk, melyek eredményeit figyelembe vesszük a minőség folyamatos javítása során.

Hangsúly az egyetemi célkitűzéseken

Pályázatunkban a hagyományos könyvtári folyamatok és értékek bemutatása mellett a fő hangsúlyt anyaintézményünk, a Széchenyi István Egyetem által megfogalmazott stratégiai célokhoz való csatlakozás lehetőségeire helyeztük. Így szolgáltatásainkkal nemcsak az oktatókat, a kutatókat, a hallgatókat és a térségben élőket célozzuk meg, de hozzájárulunk az egyetem globális láthatóságához is, hozzájárulva ezzel a hazai és nemzetközi hallgatók létszámának jelentős növekedéséhez. A társadalmi felelősségvállalás követelményeit figyelembe véve új szolgáltatások bevezetésével (pl. szülinapi program, nyári tábor) járulunk hozzá a családbarát munkahely kialakításához.

Színvonalas programokkal oroszlánrészt vállalunk a hallgatótoborzásban, a Széchenyi Egyetem nemzetközi rangsorokba való bekerülési munkafolyamataiban, a Scopus és MTMT adatbázisok helyi karbantartásával, adatszolgáltatással pedig a campuson folyó tudományos munkát támogatjuk. Ugyanezt a célt szolgálja a hallgatók diplomamunkájának megírásához nyújtott segítség (Szakdoga-para), valamint a PhD-hallgatóknak a tudományos életpálya megvalósításához kialakított támogatási rendszer, és az adatbázishasználati és kutatásmódszertani ismeretek átadása is. Fontos célcsoportunk a helyi vállalkozások szereplői. Nekik szeretnénk kedvezni CégPont Neked szolgáltatásunkkal, amely többek között témafigyelést, információbróker-tevékenységet, iparági információkutatást, versenytársfigyelést és céginformációs elemzések készítését takarja.

Látszani is tudni kell

A könyvtár szolgáltatásainak népszerűsítése céljából hatékony marketingtechnikákat sajátítottunk el, és készítettünk saját arculati elemeket (logó, PR-filmek). Terveink közt szerepel könyvklubok, QuizNight rendezvények, szabadulószobák kialakítása is. Egy helyi levéltár kialakításával még az “Emlékek Őre” szerepet is magunkra vállaltuk.

2022. január 27-én bemutatkozhattunk – a többi 2021-ben Minősített Könyvtár címet nyerő könyvtárakkal együtt – a Győztesek konferenciáján.

Könyvtárosként is tudni kell nagyot álmodni, ezért mi célul tűztük ki, hogy néhány éven belül pályázunk a Könyvtári Minőségi Díjra, amelyet évente csak egy olyan »Minősített Könyvtár« címmel rendelkező intézmény nyerhet el, amelynek munkatársi elkötelezettségen és folyamatos fejlesztésen alapuló kiemelkedő innovációit a könyvtárhasználók elégedettsége és a partnerek véleménye is alátámaszt.

Post Author: Petró Leonárd