Site Loader

avagy hogyan újítottuk meg a Sapientia Könyvtárának webes és nyomtatott megjelenését

Az elmúlt év során a Főiskola honlapjának megújítása keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy a könyvtár online felületeit és kiadványait is újratervezzük, korszerűsítsük.

A felkért szakemberek számos olyan szempontot hoztak be a tervezési folyamatba, amely aztán jelentős hatással volt az elkészült oldalakra, kiadványokra.

Elsőként a célközönségnek (mely esetünkben elsődlegesen a 18-35 év közötti korosztály) az internetes szokásait kellett megismernünk. Ennek főbb jellemzői: kulcsszavak, képek alapján történő tájékozódás, egy-egy oldalon minimális (néhány másodperc) idő eltöltése, hosszabb szövegek olvasásának kerülése.

Bár érzésünk szerint a korábbi oldalainkat is folyamatosan karbantartottuk, a honlap tervezésekor a szakemberekkel közösen megvizsgáltuk a könyvtár oldalait, és meghatároztunk néhány fontos változtatni valót. Ezek közül emelném ki a talán legtanulságosabbakat.

  1. Hosszú szakmai leírások: a könyvtárról közzétett tartalmak megírásakor mindig arra törekedtünk, hogy azok szakmai szempontból pontosak, a tájékoztatás szempontjából pedig teljes körűek legyenek. Ennek eredményeként hosszú, sok esetben a laikus számára felesleges és értelmezhetetlen információt tartalmazó írások jöttek létre. Ilyen volt például a könyvtár szolgáltatásainak bemutatása egy hosszú-hosszú felsorolásban, vagy a nálunk elérhető adatbázisok leírása, melyből az olvasó bár megismerhette, hogy az adott adatbázis milyen fejlődési szakaszok, egyesítések/szétválasztások során jött létre, de nem feltétlenül tudta meg belőle, hogy milyen tartalmakat érhet el általa. Ezeknek a leírásoknak a nagyon jelentős lerövidítése, a szakmai kifejezések köznyelvileg érthetőbbé tétele, a hosszú felsorolások elemeinek csoportokba rendezése az egyik legnehezebb feladat volt a folyamat során.
  2. Ottfelejtett oldalak: ezek azok az oldalak, melyek már rég aktualitásukat veszítették és az archiválás szempontjából sincs jelentőségük, viszont megtalálhatóak a neten. Ezeket érdemes kitörölni, hogy ha a netező esetleg elsőként erre bukkanna, ne vegye el a kedvét a további nézelődéstől. Mivel nálunk teljesen új honlap jött létre, ezek a tartalmak természetesen már nem okoztak gondot.
  3. Sok szöveg kevés kép, zéró videó: a már említett hosszú szövegek miatt, bár már az előző webes megjelenéskor is törekedtünk arra, hogy képekkel színesítsük a tartalmat, a vizuális elemek  aránya még nagyon alacsony volt a szöveghez képest. Inkább leírtuk, hogy milyen nyugodt, kellemes környezetben, hány szinten és milyen rendszerben működik könyvtárunk, mint hogy képeken/filmen megmutassuk azt. Ezeket a vizuális elemeket a folyamat során pótoltuk: friss fotók és videók is készültek a könyvtárról.
  4. Egy oldalon túl sokféle információ: pl. az információ oldalon volt található a nyitvatartás, a könyvtárhasználat rendje, a beiratkozás rendje, stb. Ezek az új honlapon külön aloldalakra kerültek.
  5. Oldalak elérése egy útvonalon: az oldalakhoz csak az oldalmenüből vezetett út, nem volt lábléc menü, illetve alternatív útvonalak az egyes tartalmakhoz. 
  6. Nyilvános könyvtár, de kevesen ismerik: az interneten kereső csak akkor talált rá a könyvtárunkra, ha pontosan tudta, hogy mit keres: a „Sapientia könyvtárát”, vagy legalább egy „hittudományi főiskola nyilvános könyvtárát”. Ahhoz, hogy könyvtárunkat minden olyan érdeklődő megtalálhassa, aki katolikus teológiai munkákat keres, létrehoztunk egy új, a főiskola központi oldalától részben különálló oldalt a teologiakonyvtar.hu domain címen. Az oldal nyitólapja a főiskola honlapjának nyitóoldalával megegyező grafikával készült, de kifejezetten a könyvtárról szól. Az oldalon található hírek a könyvtár hírei (ezeket a főiskola oldalán töltjük fel, és ott is, itt is megjelennek), az egyes menüpontokra kattintva pedig már átkerülünk a főiskolai honlap könyvtári felületeihez, vagyis az érdeklődőt eljuttattuk arra a felületre, amit egyébként sokkal bonyolultabban találhatott volna csak meg.

Végül néhány szó a szívünknek oly kedves nyomtatványokról: eredetileg egy hagyományos könyvtári leporellóban gondolkodtunk, de aztán a tervezőkkel egyeztetve arra jutottunk, hogy jó lenne valamilyen módon személyesebbé, élményszerűbbé tenni a könyvtárral való találkozást. Évek óta az adventi időszakban minden napra készítünk olvasóink számára egy úgynevezett „Adventi üzenetet”. Ezeket a szövegeket a könyvtár munkatársai válogatják össze saját ízlésük, érzékenységük szerint. Erre alapozva jött az ötlet, hogy a hagyományos leporelló helyett a könyvtárosok által kiválasztott néhány idézet kerüljön könyvjelzőkre, a könyvtárról szóló rövid tájékoztató pedig a könyvjelző hátuljára. A kiválasztott Fodor Ákos, XVI. Benedek, Somfai Béla SJ stb. idézetek látványosan elgondolkodtatják az olvasókat, a hozzájuk tartozó képek pedig sokszor mosolyt csalnak az arcukra. Olvasók könyvtári ismertetőt még soha nem gyűjtöttek ilyen lelkesen!

A cikk megírásához köszönöm Mészáros Andrea, a Heribert C Bt. munkatársának segítségét!

Török Beáta, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtára

Post Author: Lehotai Edit